mandag den 14. februar 2011

Endnu en kinesisk aldersskandale?

Hvor gamle er de? Deres ISU biografi siger henholdsvis 15 og 18 år, men andre kilder siger 13 og 21 år. (Foto: Getty Images)

Du kan måske huske, at Kina fik frataget deres OL bronzemedalje fra 2000 i kvindernes holdkonkurrence i gymnastik, da man fandt ud af, at en af deres piger var for ung til at deltage? Også ved OL 2008 blev der sat spørgsmålstegn ved deres gymnasters alder, men her var beviserne ikke stærke nok. Kina ser dog ud til at måske at stå til ansigt med endnu en aldersskandale - denne gang i kunstskøjteløb.

Genopfriskning af ISU's regler: Junior skøjteløbere være fyldt 13 år den forudgående 1. juli, men de må ikke være fyldt 19 år (singles) eller 21 år (parløb og isdans). Man skal være fyldt 14 år for at kunne deltage i senior Grand Prix'er og International Senior konkurrencer, og 15 år for at deltage i Vinter OL og ISU mesterskaber som EM, 4CC og VM.

Flere kinesiske hjemmesider har opgivet andre fødselsdatoer på deres kunstskøjteløbere end dem, der står på ISU's hjemmeside, og hvis disse oplysninger er sande, betyder det at flere kinesiske kunstskøjteløbere har været for unge eller for gamle til at deltage i visse konkurrencer. Der er blandt tale om Dan Zhang og Hao Zhang (hhv. for ung og gammel til Vinter OL 2002, samt Junior VM 2003 som de vandt) og Wenjing Sui og Cong Han (hun var for ung til junior forrige sæson og senior Grand Prix denne sæson, mens han er for gammel til junior denne sæson). Andre kunstskøjteløbere, hvis aldre betvivles, er Xiaoyu Yu/Yang Jin, Gao Yu, Bingwa Geng og Xu Binshu.

Hvis der er tale om fusk, så er der tale om en del medaljer, der skal fratages især hos Wenjing Sui og Cong Han. Problemet er selvfølgelig, at det kan være svært at bevise atleternes rigtige alder.

Principielt synes jeg, at alle federationerne skal følge reglerne, men jeg ærgrer mig rigtig mange gange over, at vi ikke får set de bedste kunstskøjteløbere til de store konkurrencer, bare fordi de er blevet født nogle dage eller måneder for sent; Mao Asada og Yuna Kim blev ikke sendt til Vinter OL 2006, selvom de var rigtig gode, og USA kunne ikke sende Mirai Nagasu eller Rachael Flatt til VM 2008 og listen bliver ved. Denne sæson har vi wunderkind Adelina Sotnikova, som angiveligt blev født et par timer for sent for at deltage ved senior VM. Tænk, havde hun være født i en anden tidszone, ville hun have været gammel nok!

Måske de skulle vende tilbage til de regler, der betød, at Junior VM medaljevindere måtte deltage senior VM (ikke at det ville have hjulpet Sui/Han, men at få alderen til at passe i parløb er tricky).

Hvad mener du?

(kilde: AP og FSU)

EYOWF 2011 - dag 1 af kunstskøjteløb

Lige nu finder "10th European Youth Olympics Winter Festival 2011" sted i Liberec i Tjekkiet, og den varer indtil den 19. februar. Konkurrencen finder sted hvert andet år og er et slags Vinter OL for unge europæiske vintersportsudøvere. Der er selvfølgelig kunstskøjteløb på programmet, i år kun herre og dame singles. De korte programmer blev løbet i dag.

Damer Top 10
1. Polina Agafonova RUS - 57.80
2. Ira Vannut BEL - 52.86
3. Lenaelle Gilleron-Gory FRA - 48.32
4. Monika Simancikova SVK - 47.20
5. Alina Fjodorova LAT - 45.38
6. Alina Milevska UKR - 44.30
7. Patricia Glescic SLO - 42.66
8. Jasmine Alexandra Costa EST - 42.16
9. Christina Erdel GER - 41.26
10. Timila Skhrestha - FIN - 38.36
19. Anita Anderberg Madsen DEN - 33.58

Herrer Top 10
1. Maksim Kovtun RUS - 57.30
2. Matthias Versluis FIN - 51.96
3. Petr Coufal CZE - 51.62
4. Simon Hocquaux FRA - 50.57
5. Slavik Hayrapetyan ARM - 45.17
6. Victor Bustamante ESP - 40.42
7. Carlo Vittorio Palermo ITA - 39.07
8. Nicky Obreykov SWE - 38.34
9. Carlo Roethlisberger SUI - 38.09
10. Jamie Whiteman GRB - 37.90

Se flere detaljer på www.eyowf2011.cz

Johnny Weir ved New York Fashion Week!

Undrer du dig også over, hvad Johnny Weir bruger sin tid på, nu hvor han ikke løber kunstskøjteløb?

Han har udgivet en bog "Welcome to My World" (hvor han springer ud af skabet), købt en 1.1 millioner dollars lejlighed i New York, og i denne uge er han også "model" ved New York Fashion Week. Han har blandt andet gået for Richie Rich og Asher Levine samt skøjtet på en skøjtebane-catwalk ved Elise Øverlands show (billedet). Du kan se ham øve sin machismo walk til Asher Levines show her. Om det lykkedes ham at være macho i sin gang, kan der være delte meninger om.

Det ligner, at han nyder sit nye liv meget, men han har nu luftet idéen om at vende tilbage til kunstskøjteløb. Om det bare var noget, han sagde for at provokere os fans, er dog meget muligt.

(Foto: AP Photo)