søndag den 1. oktober 2017

Hendrickx vinder guld og OL-plads ved Nebelhorn Trophy 2017

Johnson (sølv), Hendrickx (guld) og Majorov (bronze) på herrernes podium.

I herrernes konkurrence ved 49th Nebelhorn Trophy 2017 var der 6 Vinter OL-pladser på højkant, og hele 25 herrer var med i kampen om disse.

Belgiske Jorik Hendrickx, som tog en 21. plads ved VM, løb et rent kort program og vandt segmentet med et nyt personligt bedste på 85.15 point. Han holdt også sammen på nerverne i friløbet, hvor han otte solide triple spring og scorede et nyt personligt bedste på 167.91 point; den forsvarende sølvvinder tog dermed sejren med en flot margin. For anden gang i karrieren kan Hendrickx komme til Vinter OL, denne gang med søsteren Loena.

Amerikanske Alexander Johnson, som tog en 6. plads ved de nationale mesterskaber, leverede et rent kort program som placerede ham på en 2. plads. I det lange program havde han problemer med begge triple axeler, men resten af løbet var stærkere, og han kunne dermed akkurat holde fast på sølv.

Svenske Alexander Majorov landede en quad tåloop i sit kort program, omend kombinationen kun blev en 3-2. I friløbet landede han endnu en quad samt seks triple spring, men han faldt på en triple flip. Samlet tog han bronze og karrierens anden OL-plads (den svenske olympiske komité stiller dog pt. urealistiske krav, så hans tur er ikke sikret).

Italienske Matteo Rizzo tog kun en 30. plads ved VM, men hans 5. plads ved Lombardia Trophy tegnede godt, og den 19-årige modstod presset. Med to solide løb kunne han nappe en OL-plads til Italien.

Med værtsnationens vægt på sine skuldre, var lettelsen malet i June Hyoung Lees ansigt, da han leverede sine to hidtil bedste løb og opnåede personlige bedste scores. Hans 5. plads sikrer Sydkorea en OL-plads til herrerne.

Julian Zhi Jie Yee startede sæsonen med en sejr ved SEA Games, og han fortsatte stimen med to stærke løb. Han er nu sat til at blive den først malaysiske atlet ved et Vinter OL.

Den sidste OL-plads gik til Ukraine; Yaroslav Paniot havde nogle fejl i begge løb, men han forsøgte også feltets sværeste layout, og han kunne dermed tage en 7. plads.

Filippinske Michael Christian Martinez, som tog en 19. plads ved forrige Vinter OL, missede kvalifikation med en plads; han er dog først i kø, hvis en plads bliver frigivet.

Tarasova/Morozov vinder parløbstitel ved Nebelhorn Trophy 2017

Savchenko/Massot (sølv), Tarasova/Morozov (guld) og Alexandrovskaya/Windsor (bronze).

Sæsonens femte konkurrence i Challenger Serien var 49th Nebelhorn Trophy 2017, som fandt sted den 27.-30. september i Oberstdorf, Tyskland. Denne sæson fungerede den som kvalifikations event for Vinter OL 2018 for de lande, som ikke opnåede en plads ved VM 2017. Oprindeligt var 4 pladser på højkant, men det blev bumpet op til 5, da Frankrig har valgt at ikke bruge deres anden plads.

Den regerende Europamestre og VM-bronzevindere Tarasova/Morozov vandt nemt det korte program med en score på 77.52 point; de havde et rent løb, omend de fik fradrag på -1.00 for at tidsoverskridelse. Koreografien i deres friløb deler (ligesom forrige sæson) vandene, men russeren leverede et teknisk stærk program med quad twist og to triple kast. Eneste fejl var en kikset side-om-side triple tåloop fra begge. Med en FS score på 140.94 point kunne de sikkert snuppe guld.

De forsvarende mestre Savchenko/Massot forsøgte to ambitiøse programmer; i det korte program forsøgte de kast triple axel, men hun faldt på forsøget og havde også en usikker triple salchow. De tog en 2. plads med 72.99 point. I friløbet havde de også tekniske problemer, da hun igen faldt på kast triple axel, og han kiksede begge side-om-side spring. Med en score på 138.09 point måtte VM-sølvvinderne nøjes med sølv. Tyskland har allerede opnået to pladser til OL, så nu gælder det for franske Massot at opnå sit tyske statsborgerskab (han har vist dumpet en sprogprøve).

De regerende Juniorverdensmestre Alexandrovskaya/Windsor, som tog en 16. plads ved VM, kom godt fra et skuffende JGP Riga og leverede her to rene løb, som scorede dem nye personlig bedste scores med en god margin. Parret vandt dermed bronze, hvilket er deres første medalje på senior niveau. De er det første par til at opnå en OL-plads, og nu må de bare håbe at hun snart får australsk statsborgerskab (det er undervejs, så vidt de fortæller).

Østrigske Ziegler/Kiefer, som tog en 18. plads ved VM, leverede også deres bedste, da det virkeligt gjaldt. Med to personlige bedste løb kunne de snuppe en 4. plads og en OL-plads. Det nye tyske par Hocke/Blommaert havde en lovende debut, hvor især deres friløb var over forventning. Med en 5. plads lægger de en  stærk billet ind til Tysklands anden OL-plads.

Det var meget fokus på det nordkoreanske par Ryom/Kim, som tog en 15. plads ved VM, grundet de politiske spændinger i regionen samt Vinter OL i nabolandet. Men parret skøjtede to stærke løb og opnåede en startplads; nu må vi bare krydse fingre for, at omstændighederne giver dem mulighed for at deltage.

Amerikanske Cain/LeDuc leverede deres bedste i friløbet og tog en 7. plads. Connors/Krasnopolski havde også et flot friløb og endte på en 8. plads (hun har vist ikke israelsk statsborgerskab). Juniorverdensmestrene fra 2016 Duskova/Bidar havde nogle lidt skuffende løb og tog en 9. plads. Både Israel og Tjekkiet tog de sidste to OL-pladser.

Japan og Hviderusland er de næste lande i kø om en OL-plads, og det kan blive muligt at de kan få dem, da en del par stadig er i gang med at få styr på statsborgerskabene.